Ai o idee excelentă de afacere și ești plin(ă) de entuziasm să începi. S-ar părea că totul este pus la punct și arzi de nerăbdare să dai start activității. Însă, chiar și un plan de afacere bine pus la punct poate eșua dacă nu alegi un contabil potrivit. Te întrebi de ce ar avea vreo importanță acest lucru, că până la urmă toți contabilii sunt la fel? Ei bine că nu!
Ia în calcul aceste 5 criterii principale atunci când alegi contabilul potrivit pentru afacerea ta:
- Are experiență în domeniul activității pe care o desfășori.
- Este la zi cu ultimele reglementări fiscale, contabile și din alte arii conexe importante. Te informează despre orice modificări care îți pot afecta afacerea.
- Știe ce înseamnă organizare și nu admite întârzieri la depunerea declarațiilor și rapoartelor.
- Te consultă și îți oferă îndrumare în eficientizarea costurilor.
- Este proactiv, creativ (da, și contabilul poate fi creativ) și vine cu soluții în sprijinul creșterii afacerii tale.
Acum hai să le luăm pe rând ca să-ți creezi o imagine amplă despre fiecare criteriu în parte.
-
De ce ai nevoie de un contabil cu experiență în domeniul tău? Acest lucru este esențial, deoarece un contabil potrivit trebuie să fie o persoană calificată. De asemenea, înseamnă că are cunoștințe solide și pe partea de fiscalitate și experiență în domeniul în care activezi. Trebuie să înțeleagă tipul de afacere, să cunoască industria respectivă. Astfel, va fi un sprijin sigur și de încredere. Un restaurant va avea anumite reguli de urmat. O firmă de construcții trebuie să se ocupe de problemele legate de lucrătorii contractuali. O companie de dezvoltare imobiliară va avea anumite criterii specifice privind modul în care este raportat venitul.
- Mediul legislativ este foarte schimbător. Pentru a fi sigur că sunt respectate reglementările actuale, este necesar ca un profesionist în domeniul contabilității să-și concentreze atenția și energia asupra modificărilor fiscale – pentru a fi mereu în pas cu noutățile. Un contabil are datoria permanentă de a fi la curent cu ultimele reglementări. În primul rând, este necesar pentru menținerea cunoștințelor și aptitudinilor profesionale la nivelul necesar. Apoi, pentru a se asigura că un client sau un angajator beneficiază de servicii profesionale competente. Acestea trebuie să fie bazate pe ultimele evoluţii din practică, legislaţie şi tehnică. Un profesionist contabil ar trebui să acţioneze cu prudenţă şi în conformitate cu standardele tehnice şi profesionale aplicabile. Informațiile pe care le oferă contabilitatea ar trebui sa fie de nelipsit in orice decizie de business pe care o ia un antreprenor.
- Cine poate ști mai bine decât un contabil cât de importante sunt termenele limită? Probabil, doar un contabil cu abilități excelente de organizare, care înțelege că orice întârziere aduce costuri suplimentare. Rolul contabilului nu este doar de a-ți spune ce taxe să plătești. Contabilul trebuie să se asigure ca acestea sunt plătite în termenele limită, pentru a evita atât amenzile, cât și dobânzile și penalitățile de întârziere. Depunerea la timp a declarațiilor și rapoartelor este, de asemenea, foarte importantă. Acest lucru este una dintre cele mai bune modalități de a evita atragerea atenției suplimentare asupra ta si riscul de a fi verificat de fisc.
- Că tot veni vorba despre costuri, un contabil îți poate spune ce trebuie să faci pentru a fi în limitele legale, dar și să plătești cel mai mic impozit posibil. Cunoștințele pe care un contabil le poate oferi în materie de eficientizare a costurilor pot varia. Pot fi soluții simple, cum ar fi dacă este permisă deducerea anumitor cheltuieli efectuate în timpul unei călătorii de afaceri. Dar pot să se refere și la tranzacții complexe, cum ar condițiile în care poți să acorzi angajaților tăi beneficii extra-salariale cât mai avantajoase din punct de vedere fiscal, sau cum poți beneficia de restituirea TVA. În general, un contabil care este la curent cu legile și regulile fiscale și cunoaște bine circumstanțele financiare, poate să vină cu modalități și mijloace legale complete pentru a-ți economisi bani.
- Împreună cu economia în dezvoltare s-a perfecționat și „arta ținerii socotelilor”, cunoscută astăzi sub denumirea de contabilitate. Aceasta a evoluat în timp și a devenit indispensabilă pentru orice afacere. Munca unui contabil necesită multă investigare și abilități matematice, atenție sporită și concentrație maximă. Pentru unele persoane poate fi plictisitor, dar interesant pentru altele. Însă, există și sarcini unde e necesar ca un contabil să fie atât proactiv, cât și creativ, dând în același timp dovadă și de înțelepciune. Un contabil trebuie să te țină permanent informat(ă) cu privire la situația financiară a firmei tale. El trebuie să-ți ofere soluții de eficientizare pentru a sprijini creșterea afacerii și nu doar la întocmirea ”produsului final” al activității unui contabil – situațiile financiare și declarațiile fiscale. În plus, ideile ce țin de inovația contabilă și tehnologizarea sunt absolut necesare. Ele ajută la ținerea pasulului cu evoluțiile în domeniul economic, juridic și social și aici proactivitatea și creativitatea unui contabil sunt esențiale.
În legatură cu creativitatea în contabilitate, este revelatoare diferența dintre un contabil și un expert contabil.
Astfel, la întrebarea, “care este diferența dintre un contabil și un expert contabil, profesorul american David McConomy oferă, mai în glumă, mai în serios, următorul răspuns: “cât fac 2+2?”contabilul va răspunde prompt ”4” în timp ce expertul contabil va întreba cu un zâmbet în colțul gurii “cât vrei să facă?”. Deci, este cert că un doar un contabil proactiv și creativ îți va putea pune la dispoziția mijloace care să-ți permită să ții pasul în lumea competitivă a afacerii.
În încheiere, atunci cănd alegi contabilul potrivit ia în considerare cel mai important aspect și anume ca un contabil este o investiție.
Evident că, de cele mai dese ori, te gândești că sună frumos. Doar că, având o afacere mică sau mijlocie, investiția în găsirea unui contabil potrivit, care să întrunească toate criteriile de mai sus ar fi destul de mare. Îți dăm dreptate, pentru că un contabil profesionist va solicita și un salariu pe măsură. La salariu se vor adăuga și costurile cu impozitul pe salariu, contribuțiile sociale și contribuția pentru asigurarea medicală obligatorie) în baza contractului de muncă încheiat. Există însă o alternativă, cea de externalizare a serviciului de contabilitate. Acest lucru presupune încheierea unui contract de prestări servicii, cu un tarif lunar stabilit pentru serviciile de contabilitate. Această alternativă din start îți reduce costurile pe care ar trebui să le aloci în cazul unui contract de muncă, precum și costurile legate de crearea locului de muncă (aparatură de birou, echipamente, programe informatice de contabilitate.)
În plus, o companie specializată în servicii de contabilitate are mai mulți contabili. Ei au experiență mai vastă, datorită colaborării cu mai multe firme din diverse domenii și posedă cunostințe mai variate. Astfel, ai un plus de sigurantă comparativ cu situația în care angajezi un singur contabil care trebuie să le știe pe toate. Tuturor ne place să profităm la maximum de de o afacere profitabilă. Tocmai din acest motiv, banii pe care îi vei cheltui pentru servicii de contabilitate și consiliere fiscală de calitate reprezintă o investiție în afacerea ta. Drept urmare, vei putea beneficia mai mult de câștigurile pe care le generează afacerea ta.